فرهنگ پارسی باستان در بسیاری از جنبه های دنیای مدرن نقش داشته است که مردم آنها را همیشه همیشه وجود داشته اند. نام “پرشیا” از یونانیان گرفته شده است – در درجه اول توسط مورخ هرودوت استاندارد شده است – اما مردم منطقه پارس (پارس ، فارس امروزی) خود را ایرانی می نامند (از آریایی ، به معنی “نجیب” یا “آزاد”) و هیچ ارتباطی با نژاد ندارد). اگرچه این قابل فهم است ، هرگونه اشاره به فرهنگ ایران باستان – حداقل در غرب – همچنان “فارسی” خوانده می شود زیرا این میراثی است که توسط نویسندگان یونانی به جا مانده است.

پارسیان امپراتوری را تأسیس کردند که از ترکیه امروزی تا هند ، از طریق سوریه و از طریق مصر گسترش می یابد و امکانات ، سیاست ها ، اقدامات ، نهادها و جنبه های مذهبی شناخته شده را ابداع و نگهداری می کند – اما اغلب به درستی نسبت داده شده است – در امروز از جمله این موارد:

اولین اعلامیه حقوق بشر

آبیاری و تبرید

باغ های منظره و کلمه “بهشت”

جشن تولد ، انیمیشن ، گیتار و دسر

توحید

یگان های نظامی و لباس نخبگان

آسیاب بادی و تهویه مطبوع

سیستم پستی و بزرگراه

بیمارستان آموزشی

سواره نظام به شدت زره پوش

اگرچه این مشارکت ها امروزه به عنوان یک امر معمول قابل درک است ، اما در زمان خود کاملاً بدیع بودند. اگرچه در فرهنگهای دیگر باغهایی وجود داشت و توحید قرنها قبل توسط فرعون مصری آخناتون (r. 1353-1336 قبل از میلاد) پیشنهاد شده بود ، پارسیان اولین کسانی بودند که این مفاهیم را به طور کامل توسعه دادند.

اولین اعلامیه حقوق بشر

استوانه کوروش یک خاک رس قوطی شکل مصنوع محاط با است به خط میخی اسکریپت صادر شده توسط کوروش دوم (بزرگ، بتن مسلح 550-530 پیش از میلاد) ج. 539 ق. م. این یک سند رسمی که می گوید از است کوروش بزرگ را فتح از مناطق مختلف ساخته شده است که تا امپراتوری هخامنشی (ج. 550-330 پیش از میلاد) و چگونه آنها حکومت خود پذیرفته بودند. وی سپس در مورد چگونگی اعتلای زندگی مردم از طریق حقوق و آزادی هایی که به آنها اعطا شده صحبت می کند. مدت مدیدی است که این سند به عنوان تبلیغ سلطنتی ایجاد عظمت یک پادشاه درک می شود (و همچنان ادامه دارد) اما از سال 1971 میلادی به بعد به عنوان اولین اعلامیه حقوق بشر در جهان به رسمیت شناخته شده است. امپراتوری هخامنشی به شهروندان خود آزادی اندیشه و عمل دینی اعطا کرد و همچنین بسیاری از آزادیهای دیگر فرهنگهای دیگر را از جمله حقوق تقریباً برابر زنان نفی کرد .

یگان های نظامی و لباس نخبگان

پادشاه مادها Cyaxares (حدود 625-585 قبل از میلاد) اولین فردی در منطقه بود که ارتش خود را به هنگها و یگانها (پیاده نظام ، کمانداران ، سواره نظام) تقسیم کرد اما کوروش بزرگ ، که ماد را فتح کرد ، با ایجاد الگوی قبلی ، سازماندهی ارتش روی سیستم اعشاری که هر واحد از ده واحد کمتر تشکیل شده بود: 10 نفر = یک شرکت. 10 گروهان = یک گردان ؛ 10 گردان = یک لشکر ؛ 10 لشکر = یک سپاه. واحدهای مختلف توسط لباسهای رنگی مختلف (بنفش ، زرد ، آبی) شناسایی شدند. آنها همچنین مفهوم واحد نظامی نخبگان را توسعه دادند: معروف 10،000 ایرانی جاودانه امپراتوری هخامنشی و شوالیه های سواران تحت امپراتوری ساسانی (224-651 م).

آسیاب بادی و تهویه مطبوع

پارسیان آسیاب بادی c را اختراع کردند. 500 CE ، اگرچه ، لازم به ذکر است ، این اولین ذکر شده است و دستگاه ها احتمالاً زودتر مورد استفاده قرار می گرفتند. از آسیاب های بادی در پمپاژ آب و آسیاب دانه استفاده شد. آنها از نی ساخته شده اند که با هم به صورت پارو درآمده و سپس به یک محور مرکزی ثابت می شوند. این مفهوم تقریباً قطعاً با استفاده از بادبان در کشتی پیشنهاد شده بود ، اما ایرانیان قبلاً از طریق زمین تهویه از طریق سیستم تهویه معروف به بادگیر (برج باد) ، سازه ای متصل به بالای ساختمان که از نقوش برجسته استفاده می کرد ، از باد استفاده می کردند. هوای خنک را پایین آورده ، هوای گرم را به سمت بالا و بیرون فشار دهید. دانشمندان همچنان بحث می كنند كه آیا پارسی ها یا مصری ها اولین كسی بودند كه كشتی بادی را تولید كردند ، اما به نظر می رسد این شواهد به نفع پارسیان است ، كه قبل از دوره هخامنشی است.  

یخچال باستانی

آبیاری و تبرید

مفاهیم آبیاری و تبرید اغلب به کوروش بزرگ نسبت داده می شود ، اما در واقع توسط مبتکران پیشین پارسی ابداع شده و در زمان پادشاه آشور سارگون دوم (حدود 722-705 قبل از میلاد) گواهی شده است . قنات سیستم – که توسط آن یک کانال شیب دار حفر به زمین با شفت عمودی در فواصل آب تهیه از aquafers زیرزمینی است – در خدمت به آبیاری زمین های در غیر این صورت خشک و آنها را به مناظر سرسبز تبدیل شده است. قنات سیستم آبیاری مزارع کشاورزی و اجازه برای کشت باغ استادانه درست شده. یخچال واحد خنک گنبدی ساخته شده از خاک رس که برای ذخیره یخ اما در طول زمان استفاده می شد، نیز مورد استفاده قرار گرفت به حفظ سرد مواد غذایی است.

باغ های زیبا و کلمه  “ بهشت”

این قنات امکان پرورش باغهایی با منظره را فراهم کرد که به یکی از ویژگیهای منظم طراحی معماری ایرانی تبدیل شد. گفته می شود که کوروش بزرگ قبل از حضور در شغل اداره امپراطوری خود ، تا آنجا که ممکن است در باغهای خود به سر برد. این باغها واحه هایی سرسبز از زندگی روزمره بودند که در آن می توان آرامش یافت و با افکار خود تنها بود یا از معاشرت دیگران لذت برد و به عنوان pairi-daeza شناخته می شد که انگلیسی آن را بهشت می نامد .

جشن تولد ، انیمیشن ، گیتار و دسر

پارسی ها اولین کسی بودند که رسم جشن های باشکوه تولد فرد را توسعه دادند.

پارسیان همچنین اولین کسانی بودند که شیوه جشن های مجلل تولد فرد و همچنین هنر انیمیشن را برای سرگرمی و عادت به خوردن دسر بعد از غذا توسعه دادند. جشن های تولد (همانطور که در فرهنگ های دیگر برگزار می شد) از جشنواره ای برای بزرگداشت تولد سلطان آغاز شد اما به تدریج به اعضای اشراف و سپس طبقات پایین گسترش یافت. در ایران باستان ، جشن های تولد با غذاهای مخصوص مهمان افتخاری و کیک برای دسر با شمع برگزار می شد. سرگرمی ممکن است شامل انیمیشن باشد – مصنوعاتی مانند یک فنجان که به سرعت چرخانده می شود ، نشان می دهد که یک بز در هوا برای ربودن برگها از یک درخت پریده است – و موسیقی همراه با آواز همراه با سازهای زهی مانند کارتار گواه است.(همچنین به عنوان تار شناخته می شود ) و sestar ، پیش ساز گیتار مدرن است. عمل سرو دسر بعد از غذا فقط مختص روزهای تولد نبود بلکه هر روز عصرانه دنبال می شد.

توحید

توحید نخستین بار در زمان آخناتن در مصر مطرح شد و برخی از محققان و نویسندگان (از جمله زیگموند فروید) این ادعا را مطرح كردند كه موسی تحت تأثیر دین آخناتون بوده یا حتی ممكن است یكی از كاهنان وی بوده باشد. با این وجود ، دین توحیدی ایرانی آیین زرتشت بنیان نهاده شد. 1500-1000 قبل از میلاد توسط پیامبر زرتشت و در اوایل شکل گیری یهودیت (قرن 6 قبل از میلاد – 70 م) کاملاً توسعه یافت . آیین زرتشت در آنجا تنها یک موجود برتر وجود داشت ، اهورامزدا و هدف از زندگی یک شخص پیروی از اراده خیرخواه از طریق اصول اندیشه های خوب ، سخنان خوب و کارهای خوب بود. آیین زرتشت همچنین اولین ایمانی بود که مفاهیم بهشت ​​، جهنم و برزخ را به طور کامل توسعه داد.

سنگ نگاره واقعع در طاق بستان

سمت راست اهورامزدا ، میانه اردشیر دوم ، سمت چپ زرتشت

سیستم پستی و بزرگراه

شعار غیر رسمی سرویس پستی ایالات متحده از توصیف هرودوت در مورد سیستم پیام رسان فارسی ناشی می شود.

سیستم پستی و مفهوم بزرگراه نیز توسط پارسیان توسعه یافت. داریوش اول (بزرگ ، حدود 522-486 قبل از میلاد) شبکه راههای ایرانی را برای سرعت سفر و ارتباط بین شهرهای پایتخت خود ( بابل ، اکباتانا ، تخت جمشید و شوش ) ایجاد کرد. سپس از بزرگراه ها برای ارسال پیام بین این شهرها و همچنین سایر شهرها استفاده می شود ، بنابراین سیستم پستی ایجاد می شود. شعار غیررسمی خدمات پستی ایالات متحده – نه برف ، نه باران و نه تاریکی شب این پیک ها را از اتمام سریع دورهای تعیین شده خود حفظ نمی کنند – در شهر نیویورک ثبت شده استاداره پست در سال 1914 م (اکنون به عنوان ساختمان James A. Farley شناخته می شود) از توصیف هرودوت در مورد سیستم پیام رسان فارسی ناشی می شود: سفر تعیین شده آنها در سریعترین زمان ممکن “( Histories ، VIII.98). این سیستم بزرگراهی و خدمات پستی همچنان توسط امپراتوری سلوکی (312-63 پیش از میلاد) ، امپراتوری اشکانی (247 پیش از میلاد – 224 میلادی) ، ساسانیان و اعراب مسلمان مورد استفاده قرار می گرفت.  

بیمارستان آموزشی

تحت سلطنت شاپور اول (240-270 م.) ، آکادمی گوندشاپور تاسیس شد و به سرعت به مرکز مهم فکری و فرهنگی منطقه تبدیل شد. اکنون تصور می شود که تاسیس آن از همسر اصلی شاپور اول ، آزادوخت شهبانو الهام گرفته شده است که ابتدا پزشکان یونانی را برای تأسیس بیمارستان به دادگاه شاهنشاهی در تیسفون آورد . در زمان پادشاه بعدی خسرو اول ( حدود 531-579 م.) ، جندی شاپور به عنوان اولین بیمارستان آموزشی در جهان كه پزشكان جوان تحت آموزش زیر نظر پزشكان باتجربه تری مشغول به كار بودند ، رونق گرفت.

سواره نظام به شدت زره پوش

اشکانیان اولین کسانی بودند که در پاسخ به سلاح ها و زره های دشمنان یونانی و رومی خود مفهوم سواره نظام به شدت زره پوش را توسعه دادند . کاتافراکت اشکانی از کلاه ایمنی و لباس زنجیری پوشیده بود که آنها را از گردن تا زانوها و پایین بازوها می پوشاند و اسبهایشان به همان اندازه محافظت می شد. کاتافراکتها کمان ، شمشیر ، خنجر و لنج کامپوزیتی را حمل می کردند. این مفهوم توسط ساسانیان بیشتر ایجاد شد تا نیروی نخبه سواره زرهی خود ، شوالیه های ساواران ، را در میان بزرگترین نیروهای جنگی جهان باستان ایجاد کند.  

نتیجه

پارسیان مسئول بسیاری از اختراعات ، نوآوری ها و آداب و رسوم بیشتر از این موارد هستند ، البته شامل فرش ایرانی ، ضیافت و رواج چای به عنوان یک نوشیدنی روزانه. کوروش بزرگ اولین کسی بود که سیستم مالیات را اصلاح کرد تا مالیات به خزانه امپراتوری و نه به پادشاه پرداخت شود و سپس برای پرداخت کارهای عمومی استفاده شود. داریوش اول پیش ساخته کانال سوئز را حفر کرد و جانشین وی ، خشایارشا اول (در حدود 486-465 ق.م.) ، برای حمله 480 قبل از میلاد به یونان ، طولانی ترین “پل پونتون” را در سراسر هلسپونت ایجاد کرد .

هرودوت خاطرنشان می کند که “ایرانی ها بیش از هر کس دیگری رسم و رسوم خارجی را اتخاذ می کنند” (I.135) و این مثال در استعداد ایرانی در آغوش گرفتن از ایده ها و مفاهیم جدید و ساختن آن ها برای خود است. بیمارستانها قبلاً در زمان پادشاهی قدیم (حدود 2613-2181 قبل از میلاد) در مصر باستان تأسیس شده بودند ، اما ساسانیان – امپراتوری آنها به خاطر ابتکارات خود در مدلهای گذشته مشهور است – این مفهوم را بیشتر در قالب بیمارستان آموزشی که همچنین یک کتابخانه و مرکز یادگیری. چندشاخ ایرانی Avicenna (lc 980-1037 CE) دانش پزشکی اولیه را در سطح بسیار بالاتری رشد داد ، فردوسی شاعر (lc 940-1020 CE) مفهوم حماسه ادبی را گسترش داد و ریاضیدان الخوارزمی (780 – حدود 850 م.) اصول ریاضی را قبلاً در پیش گرفت و جبر را ابداع كرد.

بسیاری از قابل تشخیص ترین مفاهیم ، آداب و رسوم و اختراعات امروزی – اگر ریشه آنها کاملاً در نظر گرفته شود – به نادرست به یونانیانی که درباره آنها نوشتند یا بعداً اعراب مسلمان که همین کار را کردند ، نسبت داده می شوند. در حقیقت ، همه موارد فوق – و موارد دیگر – از ظرفیت تخیل فارسی ناشی شده است. برای دیدن آنچه بود و تصور اینکه چگونه می تواند بهتر باشد. 

با ما همگام شوید

مقالات ، اطلاعات و هر آنچه از تاریخ میدانید را با ما به اشتراک بگذارید

با ما همگام شوید!

اطلاعات شما را با ذکر نامتان نشر میدهیم
اینجا کلیک کنید

استاد تغییر باشید نه قربانی تقدیر

ما یک سـازمان غیـرانتفــاعی هستیم و وظیفـه خود میدانیم آنچـه مربوط به تاریخ است را با بهتـرین و موثق ترین منـابع موجود در این کارزار مطـالب بی ریشـه ، بـه صـورت صحیح نشـر دهیم  

ماموریت ما اینست مردم را با میراث خود درگیر کنیم